Tolkkua uuninpankolle

Sakari Timonen on ansiokkaasti oikonut suositussa blogissaan maahanmuuttajiin liittyviä perättömiä huhuja ja ottanut kantaa useisiin päivänpolttaviin kysymyksiin. Eilen (27.2.2017) ilmestyneessä kirjoituksessaan ”Pää pensaassa” Timonen ei kuitenkaan yllätä terävällä ja asiapohjaisella analyysillään, mistä hän on tullut tunnetuksi, vaan lähinnä katkeransävyisellä ja yksipiippuisella puhetyylillään Tolkun ihmisistä. Tämä on yllättävää ja perustuu selvästi Tolkun tekstien ja sanoman väärinymmärrykseen, joten siitä on syytä huomauttaa, koska kukaan meistä ei ole täydellinen. Ja Tolkun ihminen varsinkin tietää, ettei hän itse ole täydellinen.

Toisin kuin Timonen antaa ymmärtää, Tolkun peräänkuuluttamisella ei ole koskaan tarkoitettu ihmistä joka on ”pää pensaassa” hiljaa eikä ota kantaa asioihin. Tämä on todettu monta kertaa, kuten kuka tahansa teksteihin tutustunut voi huomata: 

  • ”[Tolkun ihminen] puuttuu havaitsemiinsa epäkohtiin, ei salli epäasiallista kohtelua, rasismia tai väkivaltaa missään olosuhteissa.” (Tolkun ihmiset -blogi, 28.1.2016) / ”Tätä [ala-arvoista ja vastenmielistä puhetta] emme arvosta. Emme hyväksy rasismia, joka on yksiselitteisesti vastoin ihmisyyttä." (Tolkun tie -vetoomus, 8.11.2016)

Timosen esimerkiksi blogissaan nostama nuoren äidin solvaus on törkeää ja vastenmielistä, jonka jokainen Tolkun ihminen tuomitsee. Jos joku näin ei tee, hän ei ole määritelmällisesti Tolkun ihminen.

Kyseenalaistamme Timosen väitteen, että olisi jonkinlaista ”pelkuruutta”, mikäli Tolkun ihminen ei käytä aikaansa internetin törkysivustoilla ja tuomitse siellä jokaista rasistista tai muutoin halventavaa törkypostausta. Painotamme sitä että Tolkun ihminen puuttuu epäkohtiin varsinkin tosielämässä. On käytännössä mahdoton ja epäinhimillinen vaatimus ”mennä paheksumaan tällaista ääripään riehuntaa”, koska sitten ei aika paljon muuhun riittäisikään. Tolkun ihmisen on ruokittava lapsiaan, käytävä töissä ja joskus myös nautittava elämästään, emmekä me tuomitse ihmistä ”pelkuriksi” sen takia, ettei hän päivystä MV-lehden kommenttiketjuissa.

Kävin itse tänä aamuna MV-lehden kommentteja selaamassa ja kirjoitin sinne kaksi asiallista kielenkäyttöä peräänkuuluttavaa kommenttia (Kuvat 1. ja 2.). Ei se mitään erityistä rohkeutta vaadi, mutta koko päivän siihen saisi kyllä hukkumaan, enkä tiedä olisiko tuolla kovin suurta merkitystä törkypuheen vähenemiselle. En myöskään kyllä nähnyt yhtään kommenttia Sakari Timoselta siellä, joten tuskinpa hän itsekään siellä oikeasti paheksuu aktiivisesti tyhmiä kommentteja. 

Huomautan myös henkilökohtaisena mielipiteenäni, että Timosen talvisotahenkinen ”pelkurit-vastaan-sankarit” -retoriikka on maskuliinisilla stereotypioillaan hieman kulunutta. Toki itsekin leikittelen toisinaan tällaisella rock-piireissä, mutta en pidä sitä rakentavana linjana yhteiskunnallisissa keskusteluissa.

Tolkun linja ei ole missään vaiheessa ollut vaatimus käydä dialogiin ääripäiden törkysuiden kanssa, vaan olemme yksinkertaisesti vastustaneet tavallisten ihmisten esittämien asiallisten ja perusteltujen mielipiteiden ”leirittämistä” sinne toiseen ääripäähän. Oli näkökanta sitten kumpaan suuntaan tahansa. Tarkoitus EI pyhitä keinoja, vaikka pyrkimys olisi hyvään. Toisten ihmisten törkeä käytös ja valheellisuus EI ole lupa toimia itse samalla tavalla:

  • ”Tolkun ihminen osaa keskustella kriittisesti maahanmuuttopolitiikasta, mutta hänelle kriittisyys ei tarkoita sitä, että osaa keksiä mahdollisimman paljon ulkomaalaistaustaisia halventavia nimityksiä. Tolkun ihminen on asiallinen, perustelee näkemyksensä ja kunnioittaa toisia.” (Tolkun ihmiset -blogi, 28.1.2016) / ”Maahanmuttopolitiikka ei ole mustavalkoista. Ihmisten jakaminen edistyksen ja taantumuksen joukkoihin on yksinkertaisesti halventava tapa käsitellä isoa eurooppalaista muutosta.” (Tolkun tie -vetoomus, 8.11.2016)

Sakari Timonen on oikealla asialla paheksuessaan rasistisia kommentteja internetissä ja tuemme häntä siinä. Sen sijaan emme ole nähneet Timosen koskaan paheksuvan niitä asiattomia ja valheellisia viestejä, joita tulee toisista leireistä. Tämä saattaa olla tietoinen tai tiedostamaton valinta häneltä, mutta toteamme vain että Tolkun ihminen tuomitsee tällaisen toiminnan riippumatta siitä mitä näkökulmaa lausuja kannattaa.

Myönnettäköön tässäkin kohtaa ja kuten aiemminkin on todettu, että tilanne ei ole mitenkään symmetrinen kahden ääripään vaakakupissa. Sitä emme väitä. Siitä huolimatta kaikenlainen asiaton solvaus on keskusteluilmapiiriä tuhoavaa eikä sitä tule hyväksyä koskaan. Keskustelu monimutkaisista aiheista on muutenkin tarpeeksi haastavaa.

Koska arvostamamme Tolkun ihminen tietää tämän kaiken, hän ei todellakaan nosta itseään kaiken yläpuolelle, vaan nimenomaan antautuu avoimelle ja asialliselle kansalaiskeskustelulle. Tolkun ihminen tietää, että hän voi erehtyä ja juuri sen takia hän keskustelee eri mieltä olevien kanssa, jotta hän voi korjata käsityksiään. Keskustelu on elintärkeä mekanismi demokraattisessa yhteiskunnassa. Tolkun ihminen ei ole hiljaa, vaan sanoo rohkeasti mielipiteensä asiallisesti ja myöntää rohkeasti kun huomaa olevansa väärässä. Tolkun ihminen ajattelee itsenäisesti ja laittaa itsensä likoon.

Siksi haastankin Sakari Timosen mukaan rakentamaan siltoja ja siirtymään yhteistyöhön. En pidä häntä minään ääripäänä, vaan järkevänä Tolkun ihmisenä, joka on kykenevä asialliseen keskusteluun, omien väärinkäsitystensä korjaamiseen sekä rakentavaan vuoropuheluun, jossa kukaan ei kohota itseään muiden yläpuolelle. Suosittelen esimerkiksi sellaisia hyvin tolkullisia Facebookin keskusteluryhmiä, kuin ”Suomen sekulaarit maahanmuuttajat”, ”Vasemmiston ja oikeiston RASISMIN VASTAINEN ryhmittymä!” ja ”Asiallista keskustelua maahanmuutosta”. Sekä tietysti perustamani ”Tolkun areena”, jonne myös postaan tämän kirjoituksen. Tule juttelemaan!

ErkkiSeppnen
Sitoutumaton Tampere

Olen 37-vuotias tamperelainen kouluttaja, yrittäjä ja muusikko. Työskentelen Pirkanmaan alueella kielikouluttajana yrityksissä, opetan englantia sekä venäjää. Bändihommissa olen laulaja/tekstittäjä, yhtyeissä Dreamtale ja KYPCK sekä teen akustisia keikkoja. Vuositasolla konsertteja on 50-70 välillä, Suomessa ja ulkomailla.
Koulutukseltani olen yleisen kielitieteen maisteri, pro graduni kirjoitin kielen evoluutiosta. Sen lisäksi suoritin ensimmäisen yliopistotutkintoni Oxfordin yliopistossa pääaineena venäjän kieli ja kirjallisuus, missä luin myös bulgarian kieltä. Tällä hetkellä opiskelen kasvatustieteitä Tampereen avoimessa yliopistossa ja olen myös suorittanut jonkin verran vapaaehtoisia kursseja taloustieteen ja talouspalvelujen alalta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu