ErkkiSeppänen The more you discover, the harder you are to find.

TTIP - eli tämä tuskin itsenäisyyttä palvelee...

  • TTIP - eli tämä tuskin itsenäisyyttä palvelee...
  • TTIP - eli tämä tuskin itsenäisyyttä palvelee...
  • TTIP - eli tämä tuskin itsenäisyyttä palvelee...

Jos minut aluksi herätti konkreettisesti havaitsemani, kasvava epätasa-arvo ja pahoinvointi ympärilläni yhteiskunnassa; ja kun otetaan huomioon se mitä ymmärrän lukemieni ja katsomieni dokumenttien pohjalta uusklassisesta talouspolitiikasta, mikä on johtanut finanssikriiseihin ja kansalaisten velkaantumiseen; niin kun lisäämme tähän salassa valmistellun TTIP-sopimuksen tuomat kermankeltaiset, mutta eltaantuneet tulevaisuudennäkymät oli ehdokkuuteni valmis.

TTIP:tä, eli Transatlanttista kauppa- ja investointikumppanuutta, mainostetaan yleensä sen tuomalla, tasaisesti kaikille valuvalla talouskasvun kermalla. Eli työpaikkoja, ehkä 100 Mrd euroa vuodessa, vähemmän byrokratiaa, suurempia yrityksiä jne. Kuka hullu tällaista vastustaisi, paitsi joku "vähäjärkinen vasemmistolaishippi", jolle Amerikka on inhokki Nro 1 (heti Coca-Colan jälkeen)?

Voisin tietysti kritisoida jonkin verran myös suuryrityksiä per se, sekä niiden statusta Yhdysvalloissa, jossa yrityksille on annettu käytännössä samoja oikeuksia kuin yksilöille. Eli hieman karrikoiden: ”Coca-Cola on yhtä tärkeä, kuin naapurin 5-vuotias Emilia.” Ja jos Emilian edut sattuvat menemään ristiin Coca-Colan etujen kanssa, niin Cokiksen yhden miljardin liikevaihto ja Emilian 3 euron ja 25 sentin säästöpossu ovat tietysti samalla viivalla poliitikkojen vaalibudjeteissa, eikö niin?

Mutta hypätään tämän suon yli tällä kertaa. 

Minulle TTIP edustaa uhkaa eniten kahdesta syystä: 1) neuvotteluja käydään pitkälti salassa, suuryritysten helmoissa, ilman kansalaisten edustajia (ks. esim. BBC:n juttu); ja 2) niihin liittyvä investointisuoja mahdollistaa sen, että suuryritykset voivat puolustaa omia liiketaloudellisia etujaan, tavallisia kansalaisia vastaan, haastamalla valtioita oikeuteen mikäli valtio koettaa vaikkapa suojella kansalaisiaan lainsäädännöllä, joka turvaisi heidän etujaan. (ks. esim. Professori Koskenniemen haastattelu Talouselämässä). 

Ja mistäkö korvaukset maksetaan? Kansalaisten maksamista veroista tietysti.

Ja mikä parasta, nämä oikeudenkäynnit käytäisiin suljettujen ovien takana, joihin ei ole sinulla asiaa.

Monikansallisilla lakifirmoilla ei ole ainakaan kovin suurta liiketaloudellista kannustinta toimia eettisesti, sillä kyse on taas kerran niistä ihanista miljoonista ja miljardeista. Vuonna 2013 luxemburgilainen tuomioistuin jäädytti noin 30 miljoonaa euroa Slovakian valtion - eli kansalaisten - rahoja, koska vakuutusyhtiö Achmea ei saanutkaan voittoja Slovakian muutettua terveydenhuollon lainsäädäntöään. Esimerkkejä löydät lisää helposti, mutta mieti hetkinen vaikka sitä tilannetta, että eduskunta haluaisikin turvata sinulle edullisen ja tehokkaan julkisen terveydenhuollon lisäinvestoinneilla, mutta Terveystalo ja Mehiläinen haastavatkin valtion oikeuteen, koska haluavat mieluummin laskuttaa sen 150€ per lääkärikäynti - onhan se paljon kannattavampaa.

Professori Koskenniemi ilmeisesti muilta osin kannattaa vapaakauppasopimusta - olkoon hänen kohdallaan niin - mutta mielestäni sinun tulisi saada päättää myös tästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

TTIP on korporaatioyhtiöitten vallankaappaus.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Juu, ja kun miettii mitä holhousta valtio harrastaa, moni oikeusjuttu napsahtaisi heti. Miljoonat menisi taas Karibialle veroparatiisiin. Toisaalta se voisi vapauttaa turhaa sääntelyä, mutta keino voisi olla turhan kivulias suomen kaltaiselle sulkeutuneelle maalle.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Jos tuo menee läpi ei nuoruudessa pelattu cyberpunk 2020 roolipelin maailma lie kauhean kaukaa haettu tulevaisuuden kuva. Megakorporaatiot pitää valtaa omine arveijoineen ja valuuttana Eurodollari (puhekielessä Euro). Köyhyys kukoistaa ja asutus keskittynyt suurkaupunkeihin joissa toimii vahvimman laki. Peli siis julkaistu 1988.

Toimituksen poiminnat